Photoshop – Crtanje obrva

U prošlom uputstvu Crtanje obrva u Photoshopu– Najjednostavniji način, objašnjena je prosta metoda običnim crtanjem uz male izmene na četkici daje verodostojni izgled obrva. Sama primena takvog načina traži vreme ako morate da dodate ili pojačate 50-100 ili više vlasi. Tada bi to značilo da morate da napravite najmanje isto toliko pokreta rukom, ako ne i više.

U ovom poslu to nije puno, strpljenje i vreme često označavaju dobar rezultat, ali postoji i lakši i brži način da uradite ovaj zadatak i to bez gubljenja na kvalitetu.

Lakše i brže uz posebnu četkicu za Photoshop

Ako uzmete običnu meku četkicu sa podešavanjima koje sam naveo u prošlom tekstu (link na početku) i povučete jednu kratku liniju dobićete jednu vlas obrve. Međutim, ako napravite četkicu sa podešavanjima koja će vam omogućiti da jednim pokretom iscrtate 10-15-20 vlasi koje se raspoređuju tako da ne čine prepoznatljivi šablon, pritom prate pokret ruke tako da ulaze u određeni ugao kada vi zakrivite pokret i može se dodatno korigovati…

Upravo to možete naučiti da primenite korišćenjem ove stranice. Dakle:

 1. Napravićemo četkicu koja će nam uštedeti veliki deo vremena
 2. Naučićemo da je podešavamo prema potrebi
 3. Primenićemo je

Evo kako:

Korigovanje i crtanje obrva u Photoshopu

Ovo uputstvo pomoćiće vam da uradite te tri stavke koje sam naveo par redova iznad. Pa idemo redom. Otvorite sliku na kojoj se nalazi lice na kome treba izvršiti korigovanje obrva.

Idite na File-Open (ili koristite kombinaciju tastera Ctrl+O), odaberite sliku i otvorite je. Odaberite Pen Tool, prečica na tastaturi za ovaj alat je taster P (latinica). Povucite jednu liniju tako da ona što više liči na jednu vlas obrve.

Obrve u Photoshop slika 2

Ako do sada niste koristiti ovaj alat može vam izgledati komplikovano ali nije. Kliknite mišem jednom na povšinu iznad obrve. Pojaviće se mali kvadrat i to je početak linije. Kliknite malo dalje ponovo (za dužinu prosečne vlasi obrve) nemojte pustati klik i povucite mišem ili olovkom tako da dobijete zakrivljenje linije. Ignorišite pravu liniju koja se pojavljuje jer nam ona služi za orijentaciju i korekcije. Koristite pravu liniju za dodatano zakrivljenje.

Obrve u Photoshop slika 1

Odaberite sada Brush Tool, prečica na tastaturi je taster B (latinica).

Obrve u Photoshop slika 3

Odaberite meku četkicu i podesite je tako da što bolje prikazuje jednu vlas obrve. Možete videti kako se to radi u prošlom uputstvu: Crtanje obrva u Photoshop– Najjednostavniji način

Obrve u Photoshop slika 4

Odredite boju četkice tako što ćete kliknuti na deo ili vlas obrve istovremeno držeći taster Alt (način za uzimanje uzorka boje).

Obrve u Photoshop slika 4aOtvorite Brush Panel

Crtanje obrva u Photoshopu slika 5

Uključite Shape Dynamics i za Size Jitter postavite Control: Pen Pressure. Uključite Smoothing. U ekranu za pregled videćete kako će izgledati četkica, odnosno efekat njenog korišćenja.

Obrve u Photoshop slika 4b

Napravite novi sloj klikom na odgovarajuće dugme u Paleti slojeva ili koristeći kombinaciju tastera Shift+Ctrl+N.

Obrve u Photoshop slika 5

U Paleti slojeva kliknite na jezičak Paths.

Obrve u Photoshop slika 6

Tu možete pronaći putanju koju smo povukli Pen alatom na početku. Kliknite desnim klikom na tu putanju i odaberite opciju Stroke Path…

Obrve u Photoshop slika 7

Koristeći ovaj način zadatom putanjom izvršićemo automatsko povlačenje četkicom sa podešavanjima koje smo joj odredili. Nije toliko komplikovano, ne brinite.

U prozoru koji ste otvorio (Stroke Path prozor) u polju Tool postavite Brush i obavezno čekirajte polje Simulate Pressure (izvršiće simulaciju pritiska olovke na grafičku tablu) i kliknite na dugme OK.

Obrve u Photoshop slika 8

Vratite se na slojeve tako što ćete kliknuti na jezičak Layers.

Obrve u Photoshop slika 9

Pogledajte sada putanju koju smo izvukli na početku. NJenom dužinom napravljena je jedna savršena vlas obrve. Ako se ne vidi vlas od putanje uključite Move Tool tasterom V na tastaturi i povucite u stranu.

Obrve u Photoshop slika 10

Ili jednostavno kliknite na putanju desnim klikom i odaberite opciju Delete Path. Putanja nam više nije potrebna.

Obrve u Photoshop slika 11

Ako se sećate od početka, napravili smo novi sloj u jednom trenutku i simulacija pokreta olovke koju smo uradili uz pomoć putanje nalazi se na ovom sloju. Ako mu niste menjali naziv zove se Layer 1 i nalazi se u paleti slojeva. Kliknite desnim klikom na njega i odaberite opciju Duplicate Layer. Idemo sada da napravimo novu četkicu od ove jedne vlasi koju smo nacrtali.

Obrve u Photoshop slika 12

U prozoru koji se otvorio, iz izbornika Document odaberite New.

Obrve u Photoshop slika 13

Možete upisati i naziv novog dokumenta koji će biti napravljen. Ovaj dokument sastojaće se samo od jednom sloja, odnosno, od jedne vlasi koja se nalazi na tom sloju. Kliknite na OK.

Obrve u Photoshop slika 14

Novi dokumet otvoriće se odmah pored.

Obrve u Photoshop slika 15

Držite taster Ctrl na tastaturi i kliknite na Layer 1 u paleti slojeva novog dokumenta. Na ovaj način izvršićete odabir vlasi koja se nalazi u tom sloju.

Obrve u Photoshop slika 16

Idite na Image, odaberite Crop opciju.

Obrve u Photoshop slika 17

Sva suvišna površina novog dokumenta nestaće (biće opsečena). Ostaje nam jedan mali dokument-slika sa jednom vlasi obrve.

Obrve u Photoshop slika 18

Idite na Edit i odaberite Define Brush Preset…

Obrve u Photoshop slika 19

Unesite ime nove četkice koju sada sami kreirate, odnosno koju ste upravo kreirali i kliknite na OK.

Obrve u Photoshop slika 20

Sada možete zatvoriti novi dokument jer nam više nije potreban. Obrišite i sloj Layer 1 koji se nalazi u glavnom dokumentu.

Obrve u Photoshop slika 21

Pronađite svoju novu četkicu među ostalim četkicama. Verovatno je poslednja.

Obrve u Photoshop slika 22

Ako je odaberete i kliknete na sliku nekoliko puta videćete da ćete dobiti rezultate koji se vide ispod:

Obrve u Photoshop slika 23

Međutim, ako kliknete i vučete videćete da se povlače linije koje nikako ne liče na ono što želimo da postignemo.

Obrve u Photoshop slika 24

Ono što želimo da postignemo je da povlačenjem četkice iscrtavamo formu koju najviše liči formi vlasi cele ili dela obrve. Evo kako ćemo to uraditi podešavanjem četkice koju smo napravili.

Odaberite četkicu koju ste napravili po instrikcijama iznad (ako je još uvek niste odabrali). Otvorite Brush Panel i aktivirajte Shape Dynamics uz sledeće postavke:

 • Size Jitter – 80%
 • Control – Pen Pressure
 • Minimum Diameter – 15%
 • Angle Jitter – 1%
 • Control – Direction

Ovde stavke možete shvatiti kao stavke koje treba korigovati, ali vrednosti koje sam ja postavio nemojte doživeti kao zakonitost koje će biti primenjiva na svakoj fotografiji. Istražujte i tražite vrednosti za svaku sliku koju budete radili.

Na slici ispod, u gornjem levom uglu možete videti test koji je izveden na sloju Layer 1 koji će nakon testiranja biti obrisan. Isto možete raditi i vi dok testirate i podešavate četkicu. Kasnije ga obrišite.

Obrve u Photoshop slika 25

Povucite potez četkicom. Videćete da skretanje koje činite rukom automatski koriguje ugao svake vlasi. Ako su vlasi suviše guste kliknite na Brush Tip Shape i korigujte Spacing. Ja sam koristio vrednost od 27% i možete videti ispod rezultat, odnosno, izgled poteza četkicom.

Obrve u Photoshop slika 26

Kliknite sada na Scattering i uključite ovu opciju. Postavite Scatter na oko 57-60%, ali obavezno isprobajte efekat ovih vrednosti. Cilj je postaviti vrednost koja će izvšiti razbacivanje vlasi tako da gube “fabrikovani” šablon i deluju prirodno i spontano. Najbolje je da meru pronađete sami u zavisnosti od same slike i želje.

Obrve u Photoshop slika 27

Kliknite na Transfer i uključite ovu opciju. Pod Flow Jitter postavkom za Control opciju postavite Pen Pressure, sa minimumom od oko 60%. Ovo će nam obezbediti da i pritisak olovke ima uticaj na četkicu, odnosno, tamo gde se vlasi ukrštaju biće vidljiva tamnija, gušća boja, baš kao i na prirodnim slikama.

Obrve u Photoshop slika 28

Vratimo se još jednom na Brush Tip Shape, ovde možete upotrebljavati opciju Flip X onda kada budete želeli da prikažete vlasi da rastu odozgo na dole ili odozdo na dole, i dodatno možete korigovati ugao okretanjem točkića (vidite sliku ispod).

Obrve u Photoshop slika 29

Da biste sve ove postavke sačuvali za sledeći put kako ne biste iznova podešavali kliknite na dugme za opcije u gornjem desnom uglu prozora i odaberite New Brush Preset…

Obrve u Photoshop slika 30

U polje Name upišite naziv za pod kojim će se pojaviti nova četkica, odnosno, četkica sa drugačijim podešavanjima. Kliknite na OK.

Obrve u Photoshop slika 31

Nova četkica je sada sačuvana.

Ukoliko imate problema sa kreiranjem nove četkice, klikom na baner ispod možete preuzeti četkicu koju sam napravio specijalno za ovu svrhu:

Besplatne Photoshop cetkice 2016

Pročitajte i opšte uputstvo za kreiranje novih Photoshop četkica: Kako da napravim četkicu za Photoshop?

Da stvar bude jasnija, na slici ispod vidi se četkica 75 i četkica 92. 75 je četkica koju smo napravili od nule, dok je četkica 92 ista ta četkica ali sa drugačijim podešavanjima. Kada povlačimo četkicu 92 dobijamo efekat obrve, što nije slučaj sa četkicom 75.

Zašto se sada pojavila nova četkica?

Zato što smo sačuvali podešavanja koja smo napred postavili. Na isti način možete napraviti nekoliko varijanti iste četkice i primenjivati ih onda kada za to budete imali potrebe.

Obrve u Photoshop slika 32

Napravite novi sloj klikom na ikonocu za kreiranje novog sloja (videli smo na početku kako se to radi) ili iskoritite prečicu na tastaturi da napravite novi sloj, Shift+Ctrl+N.

Ako ste od početka već kreirali nove slojeve za testiranje postavki četkica, sada ih možete obrisati. I napraviti ovaj novi u kome ćemo docrtati – korigovati obrve.

Iskoristite sve trikove i ideje koje imate da napravite što verodostojnije obrve. Obratite pažnju na oblik. Ako tu ti tamo štrči koja vlas ostavite za kasnije, objasniću kako da popravite. Bitno je da bude verodostojno i da formira što lepši oblik.

Boju za četkicu možete podesiti tako što ćete dok je četkica uključena držati taster Alt i kliknuti na boju na slici koju želite da koristite za dodavanje novih vlasi obrva.

Obrve u Photoshop slika 33

Ako na originalnoj slici postoje delovi koji narušavaju oblik možete ih izbaciti. Kliknite na originalni sloj, Background, i napravite njegovu kopiju kombinacijom tastera Ctrl+J. Kopija će se pojaviti kao sloj pod nazivom Background copy, odaberite taj sloj klikom.

Obrve u Photoshop slika 35

Na tom sloju izvršite retuširanje svih delova obrve koje ne želite na slici. Zapamtite da ste četkicom crtali novi oblik obrve u sloju Layer 1 i da promene u sloju Background copy neće imati uticaj na crtanje u sloju Layer 1.

[symple_box color=”green” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]Na linkovima ispod možete pronaći kompletna uputstva sa slikama koja će vam pomoći u tome:[/symple_box]

Jednostavno odstranite sve što vam se ne sviđa i što ne želite da bude na slici. Korigovaćemo i delove vlasi koje smo dodali četkicom. Ti delovi se nalaze u Layer 1 sloju i nemojte pokušavati da ih uklonite u sloju Background copy.

Obrve u Photoshop slika 36

Hajde sada da uklonimo sve što štrči u vlasima koje smo iscrtali četkicom. Odaberite gumicu, Eraser Tool, prečica na tastaturi je taster E.

Obrve u Photoshop slika 37Odaberite sloj Layer 1 jer se tu nalaze docrtane vlasi i polako gumicom otklonite sve što štrči i narušava oblik obrve.

Napomena: dok ste u sloju Layer 1, gumicom možete obrisati samo delove koje ste iscrtali četkicom. Sve ostale korekcije originalne slike radite u Background copy sloju.

Obrve u Photoshop slika 38a

Ovim je završena korekcija obrve a vi ste naučili sledeće:

 1. Kako da napravite četkicu za Photoshop
 2. Kako da podesite četkicu i sačuvate je za buduće korišćenje
 3. Kako da brzo i lako iscrtate i korigujete obrve na slici uz pomoć četkice koju ste sami napravili.

Ovo uputstvo koristi se u sklopu retuširanja fotografije celog lica. Ostale tutorijale za retuširanje fotografije u Photoshopu možete pronaći na linkovima ispod, dovoljno je da kliknete:

 1. Crtanje obrva u Photoshopu– Najjednostavniji način [1]
 2. Retuširanje fotografije lica – odvajanje frekvencije boje i detalja [1]
 3. Retuširanje fotografije razdvajanjem frekvencije boje i detalja [2]
 4. Promena boje očiju u Photoshopu za početnike
 5. Retuširanje fotografije lica u Photoshopu za početnike

Kompletnu arhivu sa svim uputstvima možete pronaći ovde:

Evo i poređenja izgleda pre i posle korekcije:

Pre i posle iscrtavanja obrva pregled