Crtanje obrva u Photoshopu – najjednostavniji način [1]

U prošlim uputstvima za retuširanje nisam pominjao da i obrve, kao i oči, trepavice, kosa, uši takođe čine oblast na fotografiji koju treba retuširati (ukoliko ima potrebe ili je to zadatak). Kao i do sada, idemo redom i jednostavnim putem. Nakon ovog uputstva uslediće i jedno složenije, bolje i sa mnogo više mogućnosti kada je ovaj deo ulepšavanja lica na fotografijama u pitanju.

Uputstvo za crtanje obrva u Photoshopu

Crtanje obrva u Photoshopu je jednostavno. Mnogo jednostavnije ukoliko imate olovku zajedno sa tablom za crtanje. Ovo uputstvo možete probati i korišćenjem miša, ali za svaki ozbiljniji rad biće vam potrebna olovka i grafička tabla. Zapamtite jednu stvar:

Najjeftinija grafička tabla bolja je od najskupljeg miša

Ako koristite miš ispratite uputstvo pažljivo jer ću posebno naglasiti kako treba podesiti četkicu da bi efekat iscrtavanja uspeo.

Najpre otvorite sliku koju ste odredili za retuširanje i na kojoj, između ostalog, treba urediti i obrve. Idite na File – Open, ili koristite prečicu na tastaturi držeći istovremeno tastere Ctrl+O.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 1

Otvorili ste fotografiju. Biće prikazana kao sloj pod nazivom Background. Napravite novi sloj klikom na dugme Create a New Layer.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 2

Odaberite četkicu (Brush) iz palete alata. Obavezno, svako dalje iscrtavanje ovom četkicom radite u sloju koji je upravo napravljen (Layer 1), ne u sloju gde se nalazi originalna slika (Background).

Crtanje obrva u Photoshopu slika 3

Ja obično koristim meku četkicu, za početak to možete uraditi i vi. U zavisnosti od veličine slike podesite i veličinu četkice (polje Size).

Crtanje obrva u Photoshopu slika 4

Otvorite Brush Panel za podešavanje četkice.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 5

Uključite Shape Dynamics. Za olovku, u opciji Control postavite Pen Pressure (u zavisnosti od pritiska olovke na grafičku tablu). U zavisnosti od veličine fotografije, postavite i Minimum Diameter. Kod mene je to 9%. Isprobajte sami i postavite vrednost koja će dati da linija koju budete crtali vizuelno najviše liči na vlas obrve.

Za miša u opciji Control postavite Fade, ali možda ćete morati da smanjite veličinu četkice, isprobajte nekoliko puta dok ne dobijete oblik koji odgovara izgledu vlasi obrve.

U istim podešavanjima imate i pregled linije, obratite pažnju.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 6

Docrtajte (dodajte) nove vlasi u obrvi. Nekada je dovoljno pojačati postojeći oblik, ali se oblik na ovaj način može i promeniti ukoliko vam je to cilj. Koristite uzorak boje tako što ćete, dok je četkica uključena, držati taster Alt i kliknuti na boju koju želite da koristite za docrtavanje.

Pošto sam ja za ovaj primer želeo malo tamnije obrve, držeći taster Alt kliknuo sam na tamnu boju u oku. Na taj način uzeo sam uzorak boje koji je primenjen i kod kompletnog iscrtavanja.

Uz sva navedena podešavanja napred, cilj je dodavati vlasi kratkim pokretima koji zadaju nove linije i time dodatno oblikuju obrvu. Bukvalno docrtajte nove vlasi.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 7

Jednom kada završite sa docrtavanje, kliknite na sloj Background i napravite njegovu kopiju (nikada ne primenjujte izmene direktno na originalnu sliku) koristeći tastere Ctrl+J.

Crtanje obrva u Photoshopu slika 8Odaberite sada sloj pod imenom Background copy i na njemu primenite neki od postupaka za retuširanje kože koje sam objasnio u prethodnim uputstvima. Pošto se ovaj sloj nalazi ispod sloja Layer 1 u kome smo docrtali obrve možete biti slobodni da uklonite sve ivice i vlasi obrve koje štrče na originalnom izgledu slike. Zato što ovaj deo obavljate u sloju Background copy, sloj u kome ste radili na dodavanju vlasi neće biti oštećen.

Prošla uputstva za retuširanje možete pronaći ovde:

Pošto je mala verovatnoća da ćete korigovati samo obrve na određenoj fotografiji ova uputstva za izmenju detalja lica će vam sigurno trebati.

Ukoliko želite, možete čak promeniti i boju očiju uz pomoć uputstva:

Crtanje obrva u Photoshopu slika 9

Evo kako to izgleda pre i posle retuširanja i docrtavanja obrva u mom primeru i tokom pripreme ovog uputstva, a ovavezno se vratite i na naslovnu fotografiju na vrhu ove stranice i pogledajte izgled sa kompletnim retuširanjem okoline oka i tog dela lica.

Crtanje obrva u Photoshopu Pre i Posle