Photoshop retuširanje – Frekvencije 2

U jednom od prošlih uputstava pisao sam o sličnom postupku retuširanja. Razlika je u dodatnom zamućenju pojedinih delova fotografije i u samoj filozofiji pristupa izmenama.

Ovde možete pronaći i prethodno uputstvo za Retuširanje fotografije lica – odvajanje frekvencije boje i detalja a sva ostala uputstva možete pronaći u arhivi Photoshop tutorijala.

Pošto sam sa uputstvima za retuširanje fotografije lica krenuo od najlakšeg i najdestruktivnijeg (po originalni izgled) može se reći da je ovo uputstvo, ne najsloženije i najnaprednije, ali sigurno ono sa najviše mogućnosti. Potpuno sam siguran da će vam se efekat koji možete postići ovakvim načinom retuširanja najviše dopasti i da ćete ga najviše koristiti. Evo kako se radi.

Otvorite fotografiju koju ste odabrali za retuširanje. Iskoristite kombinaciju tastera Ctrl+O ili idite na File-Open, odaberite sliku i otvorite je u Photoshopu.

Za najbolje rezultate uvek koristite što kvalitetnije slike u njihovom izvornom formatu. Bolji rezultat izvorne fotografije garancija je kvaliteta završnog proizvoda.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 1

Napravite dve kopije fotografije koju ste otvorili (koristite kombinaciju tastera Ctrl+J dva puta).

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 2

Da biste se lakše snalazili (sada i u budućnosti) možete promeniti nazive ovih slojeva. Prvu kopiju nazovite imenom “boja“, drugoj možete dati ime “detalji“. I jedno i drugo ime opisuje namenu ovih slojeva. Ime sloja menjate tako što kliknete dva puta na postojeće i nakon toga unesete novo ime.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 3

Odaberite sloj “boja“, isključite sloj “detalji” i idite na Filter-Blur-Gaussian Blur…

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 4

Zamutite sliku zadajući odgovarajući radijus taman toliko da se izgube sitni detalji i tekstura (jer ovaj sloj se odnosi na boju, ne na detalje, i zato ih razdvajamo). Osnovni izraz lica treba da ostane vidljiv, ali bez sitnih detalja i neprevilnosti na licu, koži…

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 5

Ako ste izvršili zamućenje sloja “boja”, uključite sloj “detalji” i idite na Edit-Apply Image…

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 6

U prozoru koji se otvori unesite sledeće postavke:

  • Layer: Boja
  • Blending: Substract
  • Scale: 2
  • Offset: 128

Kliknite na OK po završetku unosa.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 7

Dok je sloj detalji još uvek odabran, promenite mu Blending mode iz Normal u Linear Light

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 8

Sada su uključeni i sloj pod imenom “boja” i sloj “detalji”. Odaberite sloj “boja“.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 9

Uključite Lasso alat za odabir oblasti na fotografiji (prečica na tastaturi je taster L).

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 10

Odaberite oblasti (jednu po jednu) koje se izdvajaju kao celine. To mogu biti konture lica koje se ističu pod uticajem svetlosti. Možete odabrati najpre osvetljene delove.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 11

U polju Feather zadajte vrednost u pikselima koja će izvršiti postepeni prelazak efekta iz oblasti koju ste odabrali Lasso alatom u oblast koja nije odabrana.

Primer: Ako unesete vrednost 40, to znači da će primena bilo kog efekta na odabranu oblast ivršiti postepeno stapanje sa okolinom u razmaku od 40 piksela.

U zavisnosti od kvaliteta slike isprobajte nekoliko vrednosti dok ne pronađete onu pravu.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 12

Otvorite ponovo Filter-Blur-Gaussian Blur i radijus postavite tako da oblast koju ste odabrali dobije fini odsjaj koji postepeno prelazi i utapa se u okolinu. Eksperimentišite.

Bitno je znati da se sloj u kome sada nalazite (boja) nalazi ispod sloja “detalji”. Na ovaj način menjate finoću boje ali zadržavate teksturu koja se nalazi u sloju “detalji”. Zato smo ih i razdvojili kako bismo mogli da uređujemo i boju i teksturu nezavisno i ne oštećujući ono drugo.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 13

Za svaku oblast koju budete birali možete ponovo postavljati zamućenje, ali ukoliko vidite da je zamućenje koje ste zadali kod prve oblasti (odabira) dovoljno, ne morate svaki put otvarati Filter-Blur-Gaussian Blur već možete koristiti prečicu na tastaturi Ctrl+F. Dakle, odabere oblast a onda i Ctrl+F i automatski se primenjuje poslednji efekat koji ste birali (u ovom slučaju je to Gaussian Blur).

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 14

Jednom kada boju dovedete do mere koja najlepše izgleda, odaberite sloj “detalji“.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 15

Dok ne napišem detaljna upustva za korišćenje alata za saniranje i izmenu detalja koje možete koristiti pri tretiranju lica i kože snađite se kako umete i probajte sami da otkrijete kako rade ovi alati.

Možete početi sa Healing Brush alatima. Spot Healing Brush koristiti za istaknute pore i tačkaste nepravilnosti. Healing Brush i Patch Tool koristite za krupnije detalje.

  • Za Spot Healing Brush dovoljno je preći ili kliknuti na detalj koji želite da uklonimo. Ukoliko je u pitanju tanka bora, neželjena dlaka kose ili brade kliknite i vucite ovom četkicom.
  • Za Healing Brush treba najpre odabrati zdravu oblast. Držite taster Alt i kliknite na zdravi deo kože. Svaki sledeći put kada kliknete bilo gde na slici izvšićete nanošenje oblasti čiji ste uzorak uzeli dok ste držali taster Alt. Dakle, cilj je uzeti uzorak zdrave i čiste obalasti i nalepiti ga na detalj koji želimo da prikrijemo.
  • Za Patch Tool odaberite detalj koji želite da uklonite tako što ćete ga uokviriti ovim alataom. Odmah zatim povucite mišem odabranu oblast na deo kože koji je čist i neželjeni detalj će nestati.

Ožiljci, pore koje odskaču, sitne dlačice, svetlosne nepravilnosti i sve što smeta oku meta je ovim alatima.

Evo malog pregleda iz pripreme ovog uputstva, pre i posle tretiranja ovim alatima u predelu oko očiju:

Pre

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 16 pre

Posle

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 16 posle

Evo kako to izgleda kod mene na računaru dok pripremam ovo upustvo a odnosi se na predeo lica na fotografiji:

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 17

Na isti način možete tretirati i vrat i ostale delove kože (najpre u sloju boje uradite Gaussian Blur, a onda ispravke teksture i detalja u sloju detalji).

Evo kako ti delovi izgledaju pre i posle tretiranja:

Pre

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 18 pre

Posle

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 18 posle

Ovde možete videti kompletan rezultat primene svega što je napisano iznad:

Pre i posle retusiranja odvajanjem frekvencije

Ostale tutorijale vezane za retuširanje lica pogledajte klikom na linkove ispod:

Ukoliko želite da svojim fotografijama dodate snežne pahulje pogledajte kako se to radi: