Retuširanje odvajenjem frekvencija boja i detalja

Otvorite fotografiju koju želite da retuširate. Ukoliko ne umete to da uradite, možda je bolje da za početak pogledate ranije radove na ovu temu gde možete videti kako se to radi. Za razliku od prošlog uputstva koje sam pisao Retuširanje fotografije lica u Photoshopu za početnike, u ovom ćemo koristiti malo napredniju metodu. Ovde imamo i jače bore i mnogo više detalja koje treba ukloniti sa fotografije lica.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 1

Kada je slika otvorena u Photoshopu, napravite dve kopije (koristite prečicu: Ctrl+J). Jednu nazovite brojem 1, drugu brojem 2.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 2

Ugasite privremeno pregled kopije 2 (kliknite na ikonicu oka ispred pregleda tog sloja). Odaberite sloj 1.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 3

Sa odabranim slojem 1 idite na Filter-Blur-Gaussian Blur.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 4

Radius podesite tako da se slika zamuti taman toliko da se ne vidi tekstura, sitnije bore i detalji sitnih nepravilnosti. Vrednost može varirati u zavisnosti od kvaliteta i dimenzija slike. Isprobavajte dok ne bude zadovoljavajuće.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 5

Uključite sada sloj 2 i odaberite ga (kliknite mišem/olovkom na njega).

Retusiranje 2 za pocetnike slika 6

Sa odabranim slojem 2 idite na Edit-Apply Image…

Retusiranje 2 za pocetnike slika 7

U prozoru koji se otvori uneti sledeće postavke:

  1. Layer: 1 (odabrati iz padajućeg izbornika)
  2. Channel: RGB (odabrati iz padajućeg izbornika)
  3. Invert (označiti polje)
  4. Blending: Add (odabrati iz padajućeg izbornika)
  5. Scale: 2 (upisati)

Retusiranje 2 za pocetnike slika 8

Slika treba da postane siva. Dok je sloj 2 još uvek odabran kliknuti na ikonicu Curves.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 9

U prozoru koji će se otvoriti sa strane, uhvatiti donji deo linije (kvadratić) i povući ga do baze šiljka, isto tako uhvatiti i kvadratić koji se nalazi na drugom-gornjem kraju linije u povući ga do vrha šiljka (vidi sliku ispod).

Retusiranje 2 za pocetnike slika 10To treba da izgleda baš kao na slici ispod, sitni detalji koji i tekstura lica sada je pojačana i jasno vidljiva. To nam i jeste cilj jer nam ovakav prikaz omogućava lakše pronalaženje nepravilnosti.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 11

Zatvorite Curves prozor klikom na strelicu:

Retusiranje 2 za pocetnike slika 12

Odaberite sloj 2 i na njemu primenite izmene svih manjih detalja.

[symple_box color=”green” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]Možete u ovom sloju odmah izbaciti i krupnije detalje. Ja lično volim da ih sredim kasnije samo zato što sa njima treba biti pažljiviji i često se mora ponavljati postupak sve dok ne ispadne kako treba. [/symple_box]

Retusiranje 2 za pocetnike slika 13

Koristite sve trikove i alate za koje ste čuli da posao obavite kako treba. Možete početi sa Healing Brush alatima. Spot Healing Brush koristiti za istaknute pore i tačkaste nepravilnosti. Healing Brush i Patch Tool koristite za krupnije detalje.

[symple_box color=”blue” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]Planiram da napišem uputstvo za korišćenje Healing Brush četkica sa objašnjenjima i trikovima. Do tada se snađite. [/symple_box]

Za Spot Healing Brush dovoljno je preći ili kliknuti na detalj koji želite da uklonimo. Ukoliko je u pitanju tanka bora, neželjena dlaka kose ili brade kliknite i vucite ovom četkicom.

Za Healing Brush treba najpre odabrati zdravu oblast. Držite taster Alt i kliknite na zdravi deo kože. Svaki sledeći put kada kliknete bilo gde na slici izvšićete nanošenje oblasti čiji ste uzorak uzeli dok ste držali taster Alt. Dakle, cilj je uzeti uzorak zdrave i čiste obalasti i nalepiti ga na detalj koji želimo da prikrijemo.

Za Patch Tool odaberite detalj koji želite da uklonite tako što ćete ga uokviriti ovim alataom. Odmah zatim povucite mišem odabranu oblast na deo kože koji je čist i neželjeni detalj će nestati. Vežbajte, vežbajte puno.

Healing Brush Tools PhostoshopDakle, obavite posao tako da izgleda što prirodnije i sa što manje tragova uklanjanja.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 14

Jednom kada završite sa radom na sitnim detaljima isključite Curves sloj. Odaberite sloj 2 i promenite mu Blending Mode na Linear Light.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 15

Sada se podrazumeva da smo posao sa sitnim detaljima završili. Odaberite slojeve 1, 2 i Curves sloj (držite taster Ctrl i kliknite na svaki sloj posebno).

Retusiranje 2 za pocetnike slika 16Kada su slojevi odabrati napravite grupu od njih. Da napravite grupu slojeva iskoristite kombinaciju tastera Ctrl+G.

Napravite sada kopiju grupe kombinaciju tastera Ctrl+J. Na ovoj kopiji radićemo izbacivanje krupnih detalja kao što su velike bore na čelu. Radimo na kopiji jer tako osiguravamo mogućnost da ćemo pokvariti dosadašnji rad. Upravo sam zbog toga ove glomazne detalje ostavio za kasnije.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 17

Otvorite grupu 2, odnosne kopiju na kojoj ćemo raditi. Odaberite sloj 2.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 18Sloj 2 je odabran, uključite sloj Curves klikom na ikonicu sa okom ispred sloja i promenite (vratite) Blending Mode za sloj 2 na Normal (odaberite iz padajućeg menija).

Retusiranje 2 za pocetnike slika 19I ovde možete koristiti sve dostupne alate. Ja najčešće koristim Stamp Tool, ali vi možete isprobati i Healing Brush i Patch Tool pa vežbajte sve dok ne vidite šta vam najviše odgovara za rad.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 20

Šta je bitno?

Kada vam prvi put ne ispadne dobro, nastavite da radite. Sve dok ne bude dobro.

Ako ste završili posao, postavite Blending Mode za sloj 2 na Linear Light. Isključite sloj Curves i pogledajte rezultat.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 21

Ako postoje neke nepravilnosti u odnosu boja ili svetlosti ili ako su alati za čišćenje napravili male nepravilnosti dodajte novi sloj klikom na ikonicu Add New Layer:

Retusiranje 2 za pocetnike slika 22

Ako koristite olovku sa grafičkom tablom odaberite Brush alat. Otvorite podešavanja četkice:Vestacki sneg u Photoshop slika 16

Uključite Transfer. Postavite da Opacity Jitter zavisi od pritiska olokve na tablu, odnosno, postavite Control: Pen Pressure.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 23

Ako koristite miša, ekperimentišite sa Opacity opcijom nakon odabira četkice.

opacity cetkice misem

Pažljivo nanesite blagi sloj boje četkicom kako biste ujednačili detalje. Nanosite boju koja preovladava u oblasti koju uređujete. Uzorak boje uzimate tako što držite taster Alt i kliknete na oblast koju želite da tretirate četkicom.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 24

Sačuvajte rezultate retuširanja!

Jednom kada sve završite sačuvajte rad (u PSD formatu) i proizvod ( u JPEG, PNG… formatu).

Pre i posle, iz pripreme ovog uputstva

Retusiranje 2 prikaz