Ретуширање одвајањем фреквенције боја и детаља

Отворите фотографију коју желите да ретуширате. Уколико не умете то да урадите, можда је боље да за почетак погледате раније радове на ову тему где можете видети како се то ради. За разлику од прошлог упутства које сам писао Ретуширање фотографије лица у Фотошопу за почетнике, у овом ћемо користити мало напреднију методу. Овде имамо и јаче боре и много више детаља које треба уклонити са фотографије лица.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 1

Када је слика отворена у Фотошопу, направите две копије (користите пречицу: Ctrl+J). Једну назовите бројем 1, другу бројем 2.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 2

Угасите привремено преглед копије 2 (кликните на иконицу ока испред прегледа тог слоја). Одаберите слој 1.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 3

Са одабраним слојем 1 идите на Filter-Blur-Gaussian Blur.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 4

Radius подесите тако да се слика замути таман толико да се не види текстура, ситније боре и детаљи ситних неправилности. Вредност може варирати у зависности од квалитета и димензија слике. Испробавајте док не буде задовољавајуће.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 5

Укључите сада слој 2 и одаберите га (кликните мишем/оловком на њега).

Retusiranje 2 za pocetnike slika 6

Са одабраним слојем 2 идите на Edit-Apply Image…

Retusiranje 2 za pocetnike slika 7

У прозору који се отвори унети следеће поставке:

  1. Layer: 1 (одабрати из падајућег изборника)
  2. Channel: RGB (одабрати из падајућег изборника)
  3. Invert (означити поље)
  4. Blending: Add (одабрати из падајућег изборника)
  5. Scale: 2 (уписати)

Retusiranje 2 za pocetnike slika 8

Слика треба да постане сива. Док је слој 2 још увек одабран кликнути на иконицу Curves.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 9

У прозору који ће се отворити са стране, ухватити доњи део линије (квадратић) и повући га до базе шиљка, исто тако ухватити и квадратић који се налази на другом-горњем крају линије у повући га до врха шиљка (види слику испод).

Retusiranje 2 za pocetnike slika 10То треба да изгледа баш као на слици испод, ситни детаљи који и текстура лица сада је појачана и јасно видљива. То нам и јесте циљ јер нам овакав приказ омогућава лакше проналажење неправилности.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 11

Затворите Curves прозор кликом на стрелицу:

Retusiranje 2 za pocetnike slika 12

Одаберите слој 2 и на њему примените измене свих мањих детаља.

[symple_box color=”green” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]Можете у овом слоју одмах избацити и крупније детаље. Ја лично волим да их средим касније само зато што са њима треба бити пажљивији и често се мора понављати поступак све док не испадне како треба. [/symple_box]

Retusiranje 2 za pocetnike slika 13

Користите све трикове и алате за које сте чули да посао обавите како треба. Можете почети са Healing Brush алатима. Spot Healing Brush користити за истакнуте поре и тачкасте неправилности. Healing Brush и Patch Tool користите за крупније детаље.

[symple_box color=”blue” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]Планирам да напишем упутство за коришћење Healing Brush четкица са објашњењима и триковима. До тада се снађите. [/symple_box]

За Spot Healing Brush довољно је прећи или кликнути на детаљ који желите да уклонимо. Уколико је у питању танка бора, нежељена длака косе или браде кликните и вуците овом четкицом.

За Healing Brush треба најпре одабрати здраву област. Држите тастер Alt и кликните на здрави део коже. Сваки следећи пут када кликнете било где на слици извшићете наношење области чији сте узорак узели док сте држали тастер Alt. Дакле, циљ је узети узорак здраве и чисте обаласти и налепити га на детаљ који желимо да прикријемо.

За Patch Tool одаберите детаљ који желите да уклоните тако што ћете га уоквирити овим алатаом. Одмах затим повуците мишем одабрану област на део коже који је чист и нежељени детаљ ће нестати. Вежбајте, вежбајте пуно.

Healing Brush Tools PhostoshopДакле, обавите посао тако да изгледа што природније и са што мање трагова уклањања.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 14

Једном када завршите са радом на ситним детаљима искључите Curves слој. Одаберите слој 2 и промените му Blending Mode на Linear Light.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 15

Сада се подразумева да смо посао са ситним детаљима завршили. Одаберите слојеве 1, 2 и Curves слој (држите тастер Ctrl и кликните на сваки слој посебно).

Retusiranje 2 za pocetnike slika 16Када су слојеви одабрати направите групу од њих. Да направите групу слојева искористите комбинацију тастера Ctrl+G.

Направите сада копију групе комбинацију тастера Ctrl+J. На овој копији радићемо избацивање крупних детаља као што су велике боре на челу. Радимо на копији јер тако осигуравамо могућност да ћемо покварити досадашњи рад. Управо сам због тога ове гломазне детаље оставио за касније.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 17

Отворите групу 2, односне копију на којој ћемо радити. Одаберите слој 2.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 18Слој 2 је одабран, укључите слој Curves кликом на иконицу са оком испред слоја и промените (вратите) Blending Mode за слој 2 на Normal (одаберите из падајућег менија).

Retusiranje 2 za pocetnike slika 19И овде можете користити све доступне алате. Ја најчешће користим Stamp Tool, али ви можете испробати и Healing Brush и Patch Tool па вежбајте све док не видите шта вам највише одговара за рад.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 20

Шта је битно?

Када вам први пут не испадне добро, наставите да радите. Све док не буде добро.

Ако сте завршили посао, поставите Blending Mode за слој 2 на Linear Light. Искључите слој Curves i погледајте резултат.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 21

Ако постоје неке неправилности у односу боја или светлости или ако су алати за чишћење направили мале неправилности додајте нови слој кликом на иконицу Add New Layer:

Retusiranje 2 za pocetnike slika 22

Ако користите оловку са графичком таблом одаберите Brush алат. Отворите подешавања четкице:Vestacki sneg u Photoshop slika 16

Укључите Transfer. Поставите да Opacity Jitter зависи од притиска олокве на таблу, односно, поставите Control: Pen Pressure.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 23

Ако користите миша, екпериментишите са Opacity опцијом након одабира четкице.

opacity cetkice misem

Пажљиво нанесите благи слој боје четкицом како бисте уједначили детаље. Наносите боју која преовладава у области коју уређујете. Узорак боје узимате тако што држите тастер Alt и кликнете на област коју желите да третирате четкицом.

Retusiranje 2 za pocetnike slika 24

Сачувајте резултате ретуширања!

Једном када све завршите сачувајте рад (у PSD формату) и производ ( у JPEG, PNG… формату).

Пре и после, из припреме овог упутства

Retusiranje 2 prikaz