Ретуширање – фреквенције (2)

У једном од прошлих упутстава писао сам о сличном поступку ретуширања. Разлика је у додатном замућењу појединих делова фотографије и у самој филозофији приступа изменама.

Овде можете пронаћи и претходно упутство за Ретуширање фотографије лица – одвајање фреквенције боје и детаља а сва остала упутства можете пронаћи у архиви Фотошоп туторијала.

Пошто сам са упутствима за ретуширање фотографије лица кренуо од најлакшег и најдеструктивнијег (по оригинални изглед) може се рећи да је ово упутство, не најсложеније и најнапредније, али сигурно оно са највише могућности. Потпуно сам сигуран да ће вам се ефекат који можете постићи оваквим начином ретуширања највише допасти и да ћете га највише користити. Ево како се ради.

Отворите фотографију коју сте одабрали за ретуширање. Искористите комбинацију тастера Ctrl+O или идите на File-Open, одаберите слику и отворите је у Фотошопу.

За најбоље резултате увек користите што квалитетније слике у њиховом изворном формату. Бољи резултат изворне фотографије гаранција је квалитета завршног производа.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 1

Направите две копије фотографије коју сте отворили (користите комбинацију тастера Ctrl+J два пута).

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 2

Да бисте се лакше сналазили (сада и у будућности) можете променити називе ових слојева. Прву копију назовите именом “боја“, другој можете дати име “детаљи“. И једно и друго име описује намену ових слојева. Име слоја мењате тако што кликнете два пута на постојеће и након тога унесете ново име.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 3

Одаберите слој “боја“, искључите слој “детаљи” и идите на Filter-Blur-Gaussian Blur…

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 4

Замутите слику задајући одговарајући радијус таман толико да се изгубе ситни детаљи и текстура (јер овај слој се односи на боју, не на детаље, и зато их раздвајамо). Основни израз лица треба да остане видљив, али без ситних детаља и непревилности на лицу, кожи…

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 5

Ако сте извршили замућење слоја “боја”, укључите слој “детаљи” и идите на Edit-Apply Image…

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 6

У прозору који се отвори унесите следеће поставке:

  • Layer: Boja
  • Blending: Substract
  • Scale: 2
  • Offset: 128

Кликните на ОК по завршетку уноса.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 7

Док је слој детаљи још увек одабран, промените му Blending mode из Normal у Linear Light

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 8

Сада су укључени и слој под именом “боја” и слој “детаљи”. Одаберите слој “боја“.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 9

Укључите Lasso алат за одабир области на фотографији (пречица на тастатури је тастер L).

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 10

Одаберите области (једну по једну) које се издвајају као целине. То могу бити контуре лица које се истичу под утицајем светлости. Можете одабрати најпре осветљене делове.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 11

У пољу Feather задајте вредност у пикселима која ће извршити постепени прелазак ефекта из области коју сте одабрали Lasso алатом у област која није одабрана.

Пример: Ако унесете вредност 40, то значи да ће примена било ког ефекта на одабрану област ивршити постепено стапање са околином у размаку од 40 пиксела.

У зависности од квалитета слике испробајте неколико вредности док не пронађете ону праву.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 12

Отворите поново Filter-Blur-Gaussian Blur и радијус поставите тако да област коју сте одабрали добије фини одсјај који постепено прелази и утапа се у околину. Експериментишите.

Битно је знати да се слој у коме сада налазите (боја) налази испод слоја “детаљи”. На овај начин мењате финоћу боје али задржавате текстуру која се налази у слоју “детаљи”. Зато смо их и раздвојили како бисмо могли да уређујемо и боју и текстуру независно и не оштећујући оно друго.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 13

За сваку област коју будете бирали можете поново постављати замућење, али уколико видите да је замућење које сте задали код прве области (одабира) довољно, не морате сваки пут отварати Filter-Blur-Gaussian Blur већ можете користити пречицу на тастатури Ctrl+F. Дакле, одабере област а онда и Ctrl+F и аутоматски се примењује последњи ефекат који сте бирали (у овом случају је то Gaussian Blur).

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 14

Једном када боју доведете до мере која најлепше изгледа, одаберите слој “детаљи“.

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 15

Док не напишем детаљна упуства за коришћење алата за санирање и измену детаља које можете користити при третирању лица и коже снађите се како умете и пробајте сами да откријете како раде ови алати.

Можете почети са Healing Brush алатима. Spot Healing Brush користити за истакнуте поре и тачкасте неправилности. Healing Brush и Patch Tool користите за крупније детаље.

  • За Spot Healing Brush довољно је прећи или кликнути на детаљ који желите да уклонимо. Уколико је у питању танка бора, нежељена длака косе или браде кликните и вуците овом четкицом.
  • За Healing Brush треба најпре одабрати здраву област. Држите тастер Alt и кликните на здрави део коже. Сваки следећи пут када кликнете било где на слици извшићете наношење области чији сте узорак узели док сте држали тастер Alt. Дакле, циљ је узети узорак здраве и чисте обаласти и налепити га на детаљ који желимо да прикријемо.
  • За Patch Tool одаберите детаљ који желите да уклоните тако што ћете га уоквирити овим алатаом. Одмах затим повуците мишем одабрану област на део коже који је чист и нежељени детаљ ће нестати.

Ожиљци, поре које одскачу, ситне длачице, светлосне неправилности и све што смета оку мета је овим алатима.

Ево малог прегледа из припреме овог упутства, пре и после третирања овим алатима у пределу око очију:

Пре

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 16 pre

После

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 16 posle

Ево како то изгледа код мене на рачунару док припремам ово упуство а односи се на предео лица на фотографији:

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 17

На исти начин можете третирати и врат и остале делове коже (најпре у слоју боје урадите Gaussian Blur, а онда исправке текстуре и детаља у слоју детаљи).

Ево како ти делови изгледају пре и после третирања:

Пре

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 18 pre

После

Retusiranje odvajanjem frekvencije Metod 2 slika 18 posle

Овде можете видети комплетан резултат примене свега што је написано изнад:

Pre i posle retusiranja odvajanjem frekvencije

Остале туторијале везане за ретуширање лица погледајте кликом на линкове испод:

Уколико желите да својим фотографијама додате снежне пахуље погледајте како се то ради: